Stop met multitasken!

Wie denkt dat je meer kunt doen door te multitasken heeft het mis. Er zijn een aantal leuke testen die je kunt doen om je hiervan te overtuigen. Een van de bekendste is  de stroop-test. Hersenen herkennen woorden automatisch, maar voor het benoemen van de kleur waarin woorden zijn gedrukt, is een ingewikkelder denkproces nodig.

Als het woord rood gedrukt staat in groene letters, denken wij in eerste instantie aan rood terwijl de kleur groen ons ontgaat. Om toch groen vast te stellen is er meer concentratievermogen nodig. De stroop-test houdt in dat je in een het eerste schema woorden of kruisjes ziet waarvan je de kleur benoemd waarin ze geschreven staan.

Dat is eenvoudig en snel te doen. Daarna zie je de namen van kleuren in een andere kleur staan, maar nu moet je de kleur zeggen waarin de tekst geschreven staat. Klik op onderstaande link om de test online te doen.

http://www.math.unt.edu/~tam/SelfTests/StroopEffects.html

Je zult merken dat het je meer moeite kost, en ook meer tijd. Het kost eenvoudig weg meer tijd om twee dingen tegelijkertijd te doen dan dat je je focust op één ding. Het advies is dus om je activiteiten één voor één af te werken, en niet steeds te switchen tussen twee activiteiten, want dat is eigenlijk wat je aan het doen bent met multitasken. Het gevaar met multiasken is dat je het risico loopt dat je allerlei activiteiten maar half doet en dat je het gevoel van controle verliest, dat kan stressvol werken. Focus je zelf op het verwerken en afronden van één activiteit, veel succes!

Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>