Stress is een keuze …….

Stress is een keuze ………

Ja, ja, dacht ik, het zal wel. Maar tijdens de volgende oefening snapte ik wat ze bedoelde. Zij gaf alle deelnemers een ballon (wel een stevige) met het verzoek deze tot ca. 75 % op te blazen. Daarna moesten wij allemaal op de ballon gaan zitten. Het was mooi om te zien hoe verschillend iedereen reageerden. De een gaf zich vrij snel over om helemaal op de ballon te gaan zitten. Mijn buurvrouw rechts zat na een minuut al met losse handen en voeten op de ballon. Mijn buurvrouw links hield zich vast aan de tafel en zelf had ik toch ook enige tijd nodig om de spanning uit mijn benen te laten verdwijnen. Ik zat toch niet echt gemakkelijk op die ballon. Je gedachten zijn voornamelijk: houdt de ballon het wel? Hij zal toch niet knallen onder mijn billen? 

Maar ja, wat dan? Dan is de ballon kapot, meer niet. Maar het gebeurde niet! We zaten met 14 deelnemers een tijdje op de ballon zonder dat er één kapot ging. De les zat hem natuurlijk in het feit hoe verschillend wij met deze zelfde situatie omgingen. Hoe komt het nu dat de een zich snel kon overgeven om ontspannen op de ballon te gaan zitten en de ander niet of moeizaam?

Dat heeft volgens onze trainer te maken met het emotionele brein; 50 % van je reacties wordt bepaald door je genen, 10 % door je omstandigheden en 40 % door je eigen invloed. Het is dus interessant om te kijken waar je invloed op kan uitoefenen in het geval van stress.

Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>